HEINÄPÄIVÄ

Etusivu
Tuotteet ja tilaus
Rehuanalyysi
Rehukasvit

HEVOSHEINÄN JA LAITUMEN VILJELYKASVIT

 

Timotei, nurminata ja ruokonata

Hevosheinän viljelyssä käytetään vain muutamia kasvilajeja. Heinäkasveista yleisin on timotei, jonka suosion syynä on maittavuuden lisäksi kohtuullinen satoisuus sekä hyvä viljelyvarmuus. Timotein lajikkeita on käytössä lukuisia. Toinen yleisesti käytetty heinä on nurminata, jota suositaan sen satoisuuden takia. Hevosheinä on useimmiten niitetty timotein ja nurminadan sekakasvustosta. Uutena heinälajina on otettu käyttöön ruokonata, jolla on korvattu nurminataa siemenseoksissa. Ruokonata kasvaa niiton jälkeen timoteita ja nurminataa voimakkaammin, joten toisesta sadosta muodostuu runsaampi sen avulla.

Koiranheinä, niittynurmikka, punanata

Merkitykseltään vähäisempiä heinäkasveja ovat koiranheinä sekä niittynurmikka ja punanata. Koiranheinä poikkeaa kaikista muista niittoheinistä nopean kehityksensä puolesta. Niittynurmikka ja punanata pidentävät puolestaan laitumien käyttöikää täyttäessään lähinnä timoteilta vapautuneita aukkoja.

Apilat

Heinäkasvien lisäksi hevosheinässä voi olla mukana palkokasveja kuten puna-apilaa tai alsikeapilaa sekä laitumilla valkoapilaa. Apilat ovat erottamaton osa luomuheinän tuotantoa. Niiden erikoispiirre on, että ne pystyvät käyttämään hyväkseen ilmakehän typpeä. Ne eivät siis tarvitse heinien tapaan typpilannoitusta kasvuunsa.

Timotei Puna-apila Valkoapila